joi, 27 decembrie 2012

Unde şi-au asigurat românii creditele? Două companii au 95% din vânzări


                Piaţa locală a asigurărilor de credite a rămas subdezvoltată, ponderea acestei clase de asigurare în totalul industriei fiind de aproximativ 2%, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
                Totuşi, subscrierile pe segmentul asigurărilor de credite au urmat un trend uşor ascendent în ultimii ani, iar vânzările de astfel de poliţe se situau la peste 100 milioane de lei (circa 22 mil. euro) după primele nouă luni ale anului.
                Odată cu creşterea primelor brute au urcat însă şi despăgubirile plătite de asigurători, acestea cunoscând un avans mai accelerat. Astfel, asigurătorii au fost nevoiţi să scoată din buzunar cu 50% mai multpentru daunele produse în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

                Piaţa asigurărilor de credite este dominată de companii care deţineau la sfârşitul lunii septembrie peste 98% din subscrierile de pe acestă clasă. Cele mai multe prime au au fost subscrise de Groupama, care a vândut poliţe în valoare de 50 milioane de lei, în timp ce pe locul secund se poziţionează Garanta, un jucător de talie medie, care a întregistrat subscrieri de 45 milioane de lei în primele nouă luni. Asigurările ataşate creditelor sunt vândute în principal prin intermediul băncilor.

miercuri, 19 decembrie 2012

Guvernul înfiinţează autoritatea unică de supraveghere financiară


Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia unică care va monitoriza din 15 martie activitatea de pe piaţa de capital, pensiile private şi asigurările.
Premierul Victor Ponta a declarat ieri pentru Mediafax că Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada imediată şi ultimele detalii privind noua structură.
Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate până cel târziu pe 15 martie 2013 de către ASF. Cele trei comisii au 450 de angajaţi şi au încheiat 2011 cu deficite cumulate de 26 de milioane de lei din cauza cheltuielilor mari cu salariaţii.

Proiectul fulger al înfiinţării autorităţii unice de supraveghere financiară a apărut în urmă cu o săptămână şi a dat peste cap întreaga piaţă financiară pentru că guvernul vrea să desfiinţeze cele trei comisii de supraveghere care funcţionează de aproape două decenii ca instituţii de sine stătătoare.

vineri, 14 decembrie 2012

Pretul la imobiliare a scazut la jumatate


Preţurile locuinţelor din principalele oraşe din ţară s-au redus cu 52% din luna martie 2008, momentul de vârf al pieţei imobiliare, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.
Astfel, dacă un metru pătrat util costa, în medie, 2.058 de metri pătraţi înainte de valul de scăderi provocate de rece­siune, acum aceeaşi unitate de suprafaţă poate fi achiziţionată cu mai puţin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro.
Marja de scădere este diferită însă atât în funcţie de fiecare oraş în parte, cât şi de diferitele categorii de locuinţe. Imobiliare.ro prezintă o analiză a evoluţiei preţurilor în marile oraşe ale ţării, luând ca exemplu particular unităţile locative cu două camere, acestea fiind cele mai căutate.
În Capitală scăderea preţurilor a fost de 49,5% la apartamentele noi şi vechi, de la un maxim de 2.264 de euro pe metru pătrat în martie 2008 până la 1.142 de euro pe metru pătrat la finele lunii noiembrie 2012. Pe anumite categorii de locuinţe marja de scădere a fost şi mai mare. Spre exemplu, dacă în mo­mentul de apogeu al pieţei un apartament vechi cu două camere costa, în medie, 123.040 euro, astăzi o locuinţă similară, cu o suprafaţă utilă medie de 52 mp, poate fi achiziţionată cu 57.300 euro, respectiv cu 53% mai puţin, reiese din datele centralizate de Imobiliare.ro.
Pe de altă parte, dacă în 2008 un apartament nou-construit cu două camere (cu o suprafaţă medie utilă de 68 mp) avea un preţ de circa 178.700 euro, în prezent pentru o unitate locativă similară (62 mp) dezvoltatorii şi inter­mediarii cer cu 55% mai puţin, adică 80.890 euro.

În Braşov, în perioada martie 2008-noiembrie 2012 s-a înregistrat o scădere de 40,6%, de la un preţ de 1.450 euro pe metru pătrat la 860 de euro pe metru pătrat. Şi aici declinul resimţit la nivelul preţurilor totale ale locuinţelor cu două camere a fost mai mare decât media generală. Astfel, dacă un apartament vechi putea fi achiziţionat în primăvara lui 2008 cu 83.670 de euro, astăzi o unitate locativă similară, cu o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi, este scoasă la vânzare la un preţ mediu de 43.130 de euro, respectiv cu 48% mai puţin. O locuinţă nouă cu două camere are acum un preţ cerut cu 44% mai mic, respectiv 59.390 euro (la o suprafaţă utilă de 59 mp), faţă de 106.490 euro (pentru 71 mp) în 2008.
În Cluj-Napoca scăderea a fost uşor mai redusă, aparta­mentele scoase la vânzare fiind mai iefine cu 36,3% faţă de acum aproape cinci ani.
Astfel, un metru pătrat util poate fi achiziţionat în acest oraş cu 917 euro, faţă de 1.440 de euro în martie 2008. În ceea ce priveşte preţul total de achiziţie al unui apartament vechi cu două camere a avut loc o scădere de 34%, de la un nivel de 74.000 de euro până la 48.737 de euro în prezent pentru o unitate locativă cu o suprafaţă de circa 50 mp.

miercuri, 5 decembrie 2012

Petrom scoate primele pachete de energie pe termen lung pe bursă într-o ofertă de 25 de milioane de euro


Petrom, cea mai mare companie din România, face primii paşi pe platforma contractelor bilaterale găzduită de bursa de energie OPCOM şi scoate la vânzare zece pachete de electricitate cu o valoarea de circa 25 de milioane de euro.
Compania deja a intrat în liga celor mai mari producători de energie din România după ce în vara acestui an a pus în funcţiune centrala de 860 de MW, mai mare decât un reactor al centralei de la Cernavodă, la Brazi după o investiţie de 530 de milioane de euro.
Prin această centralăPetrom a ajuns la o cotă de 8-9% în producţia de energie a României.
Toate cele zece licitaţii vor fi susţinute pe data de 12.12.2012. Preţurile de pornire sunt 227,5 lei pe MWh şi 222,5 lei pe MWh în funcţie de cantitatea de enegie scoasă la licitaţie.
În total, Petrom vrea să vândă circa 0,5 TWh de energie cu date de livrare cuprinse între trei luni şi un an, în ambele cazuri data de începere a livrărilor fiind 01.01.2013.

miercuri, 21 noiembrie 2012

Ultimele zile pana la nebunie


Pentru a nu cădea în tentaţia de a cumpăra produse de care nu avem nevoie (greu de cedat tentaţiei la reduceri de 60%) şi a beneficia totuşi de reduceri la produsele dorite, este de recomandat o listă cu produsele necesare, caracteristicile urmărite, diferenţele de calitate şi caracteristici, preţul anterior promoţiei, preţul dorit pe perioada Black Friday, pregătit cardul, stat pe net de la startul promoţiei, urmărit produsele de interes, mintea clară pentru o decizie rapidă şi acţionat imediat, pentru că stocurile sunt limitate şi se pot epuiza rapid.
Anul trecut, când răsărea soarele, deja cele mai dorite produse din magazinele online se epuizaseră, iar până seara nici unul din produsele din promoţie nu mai era în stoc.
Deşi în anii trecuţi preţurile a aproximativ 20% din produsele companiilor angajate în promoţie au fost reduse cu ocazia Black Friday, nu trebuie neglijată posibilitatea ca, din cauza crizei, anul acesta Black Friday să fie folosit mai mult ca un eveniment de marketing şi vizibilitate de firmă, respectiv gama de produse şi nivelul stocurilor să fie restrânsă, ceea ce face ca prezenţa pe net chiar la începutul promoţiei să fie importantă, la fel ca şi rapiditatea cumpărăturilor.

Oricum, Black Friday este o ocazie de vânzări care nu ar trebui neglijată de nici o companie, şi nu ar trebui neglijată nici de cine doreşte să-şi cumpere produsele dorite la un discount semnificativ. :)  Asta, doar dacă nu vreţi să aşteptaţi Cyber Monday, un eveniment de vânzări cu discounturi similare celor de Black Friday dar rezervat electronicelor, şi care urmează imediat după Black Friday.

miercuri, 14 noiembrie 2012

Black Friday

Black Friday se apropie, si m-am gandit la unele tablete care se vor gasi la reducere.


Asus Eee Slate

Asus Eee Slate este cea mai scumpa tableta din oferta eMAG, la 4.799 de lei. Este dotata cu un procesor Intel Core i5, care functioneaza cu sistem de operare Windows 7 Professional.Tableta are un ecran Corning Gorilla glass, cu diagonala de 12,1 inci si o rezolutie de 1280x800.Este dotata cu 4GB memorie de tip DDR3 si are un spatiu de stocare de 64GB, de tip flash.Tableta are o autonomie de lucru de 4 ore si 30 de minute si cantareste 1,16 kg. Tableta Asus Eee Slate este dotata cu doua porturi de tip USB.
 iPad generatia a 3-a


Eee Slate este cea mai scumpa tableta din oferta eMAG, la 4.799 de lei. Este dotata cu un procesor Intel Core i5, care functioneaza cu sistem de operare Windows 7 Professional.Tableta are un ecran Corning Gorilla glass, cu diagonala de 12,1 inci si o rezolutie de 1280x800.Este dotata cu 4GB memorie de tip DDR3 si are un spatiu de stocare de 64GB, de tip flash.Tableta are o autonomie de lucru de 4 ore si 30 de minute si cantareste 1,16 kg. Tableta Asus Eee Slate este dotata cu doua porturi de tip USB.



Padfone 2

Padfone este un smartphone care se transforma in tableta. Telefonul cantareste 649 de grame, cu tot cu sistemul care il transforma in tableta.
Asus PadFone 2 are o diagonala a ecranului de 4,7 inci si o grosime de 9 milimetri. Ecranul are o rezolutie de 1280x720, protejat de sticla Corning Fit Glass, ce rezista la zgarieturi.
Camera foto are face invidios pe orice posesor de aparat foto, cu cei 13 megapixeli ai sai si tinand cont de faptul ca are un procesor de imagine dedicat.
Cu acest telefon poti face poze din miscare foarte rapid. Ba, mai mult, poti filma si fotografia in acelasi timp.
Telefonul, in sine, are doar 135 de grame si va fi disponibil in doua variante de culoare, negru si alb. Nu trebuie sa-ti faci probleme pentru spatiul de stocare, pentru ca telefonul are 64GB, dar mai adaugi si 50GB in Asus WebStorage, serviciu gratuit in primii doi ani de la achizitia telefonului.
Cei putea cumpara acest telefon din Romania in luna decembrie, la timp pentru un cadou mult asteptat. Preturile recomandate sunt 799 de euro pentru varianta de 32 GB si 899 de euro pentru varianta de 64 GB.
PadFone 2 va satisface cerintele si celor mai vorbareti dintre vorbareti, pentru care are o baterie care ofera 16 ore de convorbire 3G si 13 ore de navigare pe Internet prin Wi-Fi. Bateria din mecanismul pentru tableta te ajuta sa lucrezi inca 36 de ore.


marți, 6 noiembrie 2012

Vinul romanesc

In weekend am urmarit la TV, in putinul timp pe care l-am avut, o emisiune despre revigorarea suprafetelor viticole din Romania. Asa, m-am hotarat sa caut mai multe informatii despre aceasta tema.
Nu o sa va plictisesc cu informatii statistice, despre fondurile alocate de UE pentru acest sector al economiei, dar o sa va ofer cateva exemple de vinuri romanesti, care sper sa va placa si sa le incercati.
Din lucrarea lui Ion M. Pusca "Vechi soiuri romanesti de vita de vie":Armas, Babeasca Neagra, Basicata, Batuta Neagra, Berbecel, Braghina, Cabasma Alba, Cabasma neagra, Carcioasa, Cioinic,  Creata, Cruciulita, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Francusa, Galbena de Odobesti, Galbena Uriasa, Gordan, Gordin, Grasa de Cotnari, Iordana, Majarca Alba, , Negru de Causani, Negru Mare, Negru Moale, Negru Romanesc, Negru Vartos, Ovis, Parciu, Rara Alba, Samoveanca, Tamaioasa Romaneasca, Tamaioasa de Bohotin, Vulpea, Zemoasa, sunt considerate soiuri excelente pentru vin, iar pentru struguri de masa sunt recomandate:frumoasa cu ghioroc, coarna alba, coarna neagra, coarna rosie, coarna vanata, razachie alba, razachie rosie, tata caprei, tata vacii.





Va doresc degustare placuta!